Milyen hatásai vannak a rendszeres futásnak?

A rendszeres futás hatásai nagyon jók az emberi szervezetre. A futás az egyik legnépszerűbb és a legelterjedtebb sportforma a világon, hiszen, nem kell hozzá sok pénz, speciális felszerelés, konditerem bérlet, csupán csak a két lábunk, futócipő és a helyszín ahol futunk.

[wp_ad_camp_1]

A futás nem csak testileg, de szellemileg is megerősít minket. Megtanít koncentrálni, összpontosítani és a küzdőszellemet is erősíti. Alkalmas az önfegyelem fejlesztésére is. Továbbá a mozgás közben endorfin hormon termelődik az agyban, ami eufórikus érzést okoz. Természetes nyugtatóként is hat, így stressz levezetésre tökéletes. Az immunrendszerünket is megerősíti, ellenállóbbakká válhatunk. Mivel futás közben a csontok és az izmokat is alaposan átmozgatjuk, ez által segít a csontritkulás, magas vérnyomás és az érelmeszesedés megelőzésében is.

Futás

Futás

Jótékony hatásai közé sorolhatjuk azt is, hogy erősíti a hátizmokat ezzel is elősegítve számunkra a helyes testtartást. Rendszeres futással megelőzhetőek a daganatos, illetve a szív és érrendszeri betegségek és csökkenti az asztma kialakulásának lehetőségét is. Mindemellett remek alakformáló hatása is van. Csökkenti a narancsbőr mértékét, mivel erősíti és feszesíti az első és a hátsó combizmokat és farizmokat. Lassítja az öregedést és egyensúlyba hozza az anyagcsere folyamatokat is.

A futás az egyik legintenzívebb zsírégető és kalóriabontó tevékenység, sokan ezért is választják ezt a mozgásformát. Átlagosan akár 600 kalóriát is elégethetünk óránként.  A még jobb eredmény érdekében nehezíthetjük a futást még bokasúlyokkal vagy súlyzóval is. Jobb alvást is biztosít, a friss levegő és a fáradság jótékony hatásának köszönhetően. Viszont, aki a futással akar fogyni annak tisztában, kell lennie azzal is, hogy külön étrenddel illetve speciális diétával érdemes csak belevágni.