Pár gondolat a gyümölcsökről

Minden média, fitnesz guru, táplálkozási tanácsadó azt szajkózza, hogy a gyümölcsök fogyasztása mennyire egészséges, milyen sok vitamin, ásványi anyag van bennük, rostosak és finomak. Ez valóban így van, nem csak üres fecsegés, ezért nézzünk be a dolgok mélyébe egy kicsit jobban!

 

Kétféle gyümölcs

A gyümölcsöket a víztartalmuk alapján célszerű csoportosítani, mivel a lédús gyümölcs nyáron folyadék beviteli szempontból is kiváló élettani hatással bír. Nem véletlen, hogy a dinnye az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs: mézédes, lédús. Másik csoportba sorolhatjuk a száraz, főképp csonthéjas gyümölcsöket, melyek egészségre gyakorolt hatása szintén kiváló.

A tartalom

Mindenféle tudományoskodás nélkül fogadjuk el azt a tényt, hogy az alább felsorolt összetevők fontosak a szervezetnek és általában megtalálhatók a különböző gyümölcsökben:

  • Fehérje
  • Szénhidrát
  • Zsír
  • Szerves savak
  • Vitaminok
  • Ásványi anyagok
  • Flavonoidok
Egészséges gyümölcsök

Egészséges gyümölcsök

Gyümölcs betegségek idején

Az egyes gyümölcsök betegségek idején megfelelő kiegészítő kezelést jelenthetnek, enyhe lefolyású megbetegedéseknél pedig akár önmagukban is képesek lehetnek a gyógyításra. Volt már szorulása? Ha igen, akkor a nagymama, vagy a nagypapa biztosan szilvát, vagy szilvalekvárt ajánlott ellene. Ez egy egyszerű példa, de számtalan ilyen van még. A kedvenc receptek weboldal egy hosszabb összeállítást készített az egyes hazai gyümölcsökről, melyben felsorolja a fontosabb alkotórészeiket és azokat a betegségeket, melyek ellenszereként az adott gyümölcs fogyasztása ajánlott.

Hőkezelt gyümölcsök

Itt elsősorban a lekvárra és a szörpre gondolok, de vehetjük a kompótot és a süteményekbe nyersen beletett, ám azután megsütött gyümölcsöt. Mennyire egészséges hőkezelés után a gyümölcs? Nyilvánvaló, hogy a hő hatására a gyümölcs is elveszíti hasznos tartalmának egy részét, ám – ha nem rontjuk el teljesen cukorral – továbbra is egészséges marad. Jó példa erre a fentebb említett szilvalekvár.

Forrás: http://kedvenc-receptek.hu