Minden média, fitnesz guru, táplálkozási tanácsadó azt szajkózza, hogy a gyümölcsök fogyasztása mennyire egészséges, milyen sok vitamin, ásványi anyag van bennük, rostosak és finomak. Ez valóban így van, nem csak üres fecsegés, ezért nézzünk be a dolgok mélyébe egy kicsit jobban!
[wp_ad_camp_1]
Kétféle gyümölcs
A gyümölcsöket a víztartalmuk alapján célszerű csoportosítani, mivel a lédús gyümölcs nyáron folyadék beviteli szempontból is kiváló élettani hatással bír. Nem véletlen, hogy a dinnye az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs: mézédes, lédús. Másik csoportba sorolhatjuk a száraz, főképp csonthéjas gyümölcsöket, melyek egészségre gyakorolt hatása szintén kiváló.
A tartalom
Mindenféle tudományoskodás nélkül fogadjuk el azt a tényt, hogy az alább felsorolt összetevők fontosak a szervezetnek és általában megtalálhatók a különböző gyümölcsökben:
- Fehérje
- Szénhidrát
- Zsír
- Szerves savak
- Vitaminok
- Ásványi anyagok
- Flavonoidok
Gyümölcs betegségek idején
Az egyes gyümölcsök betegségek idején megfelelő kiegészítő kezelést jelenthetnek, enyhe lefolyású megbetegedéseknél pedig akár önmagukban is képesek lehetnek a gyógyításra. Volt már szorulása? Ha igen, akkor a nagymama, vagy a nagypapa biztosan szilvát, vagy szilvalekvárt ajánlott ellene. Ez egy egyszerű példa, de számtalan ilyen van még. A kedvenc receptek weboldal egy hosszabb összeállítást készített az egyes hazai gyümölcsökről, melyben felsorolja a fontosabb alkotórészeiket és azokat a betegségeket, melyek ellenszereként az adott gyümölcs fogyasztása ajánlott.
Hőkezelt gyümölcsök
Itt elsősorban a lekvárra és a szörpre gondolok, de vehetjük a kompótot és a süteményekbe nyersen beletett, ám azután megsütött gyümölcsöt. Mennyire egészséges hőkezelés után a gyümölcs? Nyilvánvaló, hogy a hő hatására a gyümölcs is elveszíti hasznos tartalmának egy részét, ám – ha nem rontjuk el teljesen cukorral – továbbra is egészséges marad. Jó példa erre a fentebb említett szilvalekvár.
Forrás: http://kedvenc-receptek.hu