Rendszeres edzés a terhesség ideje alatt

Régebbi kutatások állítják, hogy ha egy nő terhesség előtt nem végzett gyakorlatok, akkor teherbe esés után sem jó elkezdeni, viszont egyre több bizonyíték van arra, hogy a testmozgás nemcsak az anyukára lehet jó hatással, hanem a babára is, és ezek az aktivitások már ajánlottak egészségügyi szakemberek által is. A fizikai gyakorlatoknak számos előnye van, például növeli az energiaszintet, csökkenti a fájdalmat és javítja az emésztést.

[wp_ad_camp_1]

Az, hogy milyen gyakorlatokat végez, milyen intenzitással és milyen időközönként, az nap mint nap változni fog attól függően, hogy melyik trimeszterben van éppen. A kulcs az, hogy mindig hallgasson a saját testére, és találja meg a saját módját arra, hogy aktív maradjon. A kismamák edzésprogramja nem sokban tér el attól az edzésprogramtól, amelyet mások végeznek, de mégis vannak dolgok, amikre oda kell figyelni, és épp ezért érdemes egy olyan edzőhöz fordulni, aki már dolgozott korábban terhes nőkkel. Fontos, hogy olyan edzésterve legyen, amely biztonságos, hatékony, és megfelelő terhes nőknek.

Terhesség-edzés

Terhesség-edzés

A terhesség alatti edzés célja általában a baba egészségének megtartása, és a test felkészülése arra a fizikai és lelki megterhelésre, amit az anyaság megkövetel. A végső cél az, hogy a test egészséges legyen, és fizikailag készen álljon a szülésre. Az ideális terhességi edzésprogrammal a következőket érheti el: a gerinc és a hasizom erősítése, hogy könnyebb legyen elbírni a baba súlyát, és hogy ne legyen probléma a baba előre haladásában; erős lábak, hogy még könnyebben hordhassa a babát, ahogy az növekszik. Szív- és érrendszeri javulás, hogy képes legyen 2 személyre elegendő oxigént termelni. Végül pedig a kar és felsőtest erősítése, hogy anyaként majd képes legyen elbírni nehezebb dolgokat, ha szükséges (például játékokat, bevásárlótáskát, babakocsit, és magát a babát- néha akár egyszerre).